TA'ARUF BERSAMA UMI

Sayang Anak-anak Ummi...

Wednesday, September 7, 2011

.:Wasiat Rasulullah Kepada Wanita:.
Telah bersabda Rasulullah SAW maksudnya, “Saya pernah melihat neraka. Tiba-tiba kebanyakan penghuninya adalah kaum perempuan, iaitu mereka yang tidak tahu berterima kasih kepada suami. Andai kata engkau (suami) berbuat baik kepada seseorang diantara mereka setahun,kemudian ia (isteri) melihat sedikit cela padamu, maka ia akan mengatakan “Saya tidak pernah melihat sama sekali kebaikan darimu.” (HR Bukhari).


Kerana kebanyakan perempuan itu tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, kesakitan dan cubaan seperti kesakitan melahirkan anak, mendidik anak-anak dan melayan suami serta melakukan kerja-kerja dirumah.


* Tiada memuji (bersyukur/berterima kasih) diatas kemurahan Allah yang didatangkannya melalui suaminya (jarang orang perempuan yang mahu mengucapkan terima kasih diatas pemberian suaminya)


* Sering mengkufurkan (ingkar) tentang nikmat Allah contohnya bila berlaku sesuatu pertengkaran ada isteri yang mengatakan “sudah 10 tahun saya kahwin dengan awak, tak ada apa-apa pun!”


* Gemar bercakap perkara yang sia-sia dan yang berdosa contohnya bercakap tentang perabut-perabut rumah dan mengumpat.


* Kurang akal dan kurang ilmu pengetahuannya dalam beragama dimana mereka sering tertipu atau terpengaruh dengan rakan-rakan, alam sekeliling dan suasana kemewahan-kemewahan lahiriah.


Wallahualam…

No comments:

Post a Comment